Svenska skidsoldater

Att gå ut i krig på skidor är något som våra Finska grannar kan en hel del om. Under det Finska vinterkriget så färdades soldaterna genom skogarna på skidor i kriget mot ryssarna. Det har kallats för ”Gerillakriget i 40 graders kyla” och vårt svenska förband Lapplandsjägarna övade länge under liknande förhållanden uppe i Kiruna.

Regementet lades ner år 2000

Regementet I22 i Kiruna utbildade Lapplandsjägare ända fram till år 2000, då det lades ner. Det ansågs under alla år vara det tuffaste förbandet, och utbildningen den hårdaste bland alla grenarna inom den svenska militären. Soldaterna övade i sträng kyla på att möta olika situationer ute i fält, utrustade med skidor och bandvagn.

skidsoldater

Utvecklingen går framåt

Idag används inte skidor på samma sätt inom det militära som till exempel 1975 då regementet I22 grundlades. Även om det är en färdighet som alla människor bör behärska om man bor i Norden, så finns nu fordon som kan förflytta trupper betydligt snabbare och effektivare även i snö. Men man ska ändå inte underskatta skidornas möjlighet att färdas mycket tyst genom ett snötäckt landskap.

Inte en utbildning för alla

Skidåkande soldater ansågs på sin tid tillhöra de tuffaste förbanden inom det militära, med höga krav på fysik, uthållighet och mental styrka. Det rätta virket krävdes för att klara av att hantera kylan. Idag förekommer inte skidåkning på samma sätt, utan man har i stor utsträckning ersatt skidorna med bandvagnar och andra fordon som kan förflytta trupperna på ett effektivare sätt.