Finska vinterkriget

Det är inte många som lyckats besegra Ryssland i militär strid. Exempel på såna som försökt inkluderar kung Karl XII under den svenska stormaktstiden, Napoleon i början av 1800-talet och Hitlers Tyskland under andra världskriget. Allihop misslyckades de med sina försök men när Sovjet gick in militärt i Finland 1939 hände det otänkbara. Trots att finnarna var övermannade nästan 2 mot 1 stod de emot ryssarnas attack och en insats som man trodde skulle vara över på ett få dagar drog ut på tiden och varade i flera månader. Denna konflikt som pågick mellan november 1939 och mars 1940 kom att kallas finska vinterkriget.

Bakgrund till finska vinterkriget

I November 1939 skickade Sovjetunionen krav till Finland där de sa att de ville ta över vissa finska landområden i närheten av Leningrad samt ett antal finska öar. Detta var för att kunna skydda den viktiga staden Leningrad ifall Tyskland fick för sig att attackera landet. Men Finland vägrade att gå med på dessa krav, trots att Sovjet hade erbjudit vissa av sina egna landområden i gengäld mot de finska. Detta var grunden för det finska vinterkriget.

Några dagar innan krigsutbrottet iscensatte Sovjet en attack mot en sovjetisk by där militära trupper befann sig och skyllde denna attack på Finland. Detta var den ursäkt som användes för att inleda kriget. Den trettionde november 1939 gick Sovjetunionen in i landet med militära trupper för att överta de områden de ville ha med våld. Sovjets ledare Josef Stalin förutspådde en enkel seger, och skickade därför enbart in 20 divisioner (ungefär 340 000 soldater) att strida. Han tänkte att det skulle vara mer än nog för att slå ut den finska armén på 180 000 man. Segerviss gick han ut med ett uttalande att insatsen skulle vara över på 12 dagar, efter en promenadseger. Men trots att Sovjetunion var den större krigsmakten gick planerna inte som man tänkt.

Vad som hände under finska vinterkriget

Redan under krigets första dag slog ryssarna hårt mot det finska försvaret. Med sig i sitt anfall hade de nämligen flera bombplan som bombade finska städer och samhällen, och dessutom var de ryska trupperna överlägsna i storlek. Det var inte konstigt att de flesta trodde att Finlands förlust var oundviklig. Men snabbt stod det klart att det inte skulle bli så lätt som man trott att slå sönder de finska trupperna. Från många håll kom det rapporter om finska trupper som slagit tillbaka hårt mot sina anfallare och att de ryska förlusterna var stora var de än gick till attack.

Finländarna hade nämligen en militär strategi som visade sig vara förödande för de ryska trupperna. Finland hade så kallade fjärrpatruller som var klädda i vita skidkläder både för att hålla värmen i den bitande kylan och kunna kamouflera sig i snölandskapet. De transporterade sig även framåt på skidor vilket var mycket smidigare och tystare än att behöva gå eller använda sig av fordon i den djupa snön. Dessa patrullers taktik var att skära av de olika ryska trupperna från varandra och därmed eliminera ryssarnas största fördel som var antalet soldater. När ryssarna väl var separerade från varandra omringade finnarna dem och gick till anfall. Till slut blev de ryska förlusterna för stora och de drog sig ut ur landet.

 

Varför slutade kriget som det gjorde?

Så trots att Sovjetunionen var säker på vinst när de gick in i Finland i november 1939 blev det aldrig som man tänkt. Sovjets syfte med sin attack mot Finland var att ta över landområden på strategiskt viktiga platser för att kunna skydda sig själva ifall Hitlers Tyskland skulle gå till attack. Men snabbt såg man att de ryska förlusterna var mycket större än man kunde förutspått medan finnarna kämpade på utan tecken på att vilja ge upp. Trots att så många stormakter tidigare gått till krig och förlorat mot Ryssland lyckades lilla Finland till slut tvinga ryssarna till reträtt. En viktig faktor till detta var att finnarna slogs på hemmaplan, de var vana vid snön och kylan och använde den till sin fördel för att kämpa mot ryssarna.